sobota 16. května 2009

16.den

...konečně jsme něco málo naspali a zase se chystáme kochat:) Dneska za námi přijeli "Londýňané", takže máme milou společnost.
...naše první cesta vede do latinské čtvrti. Vystupujeme na Saint Germain des-Prés a uličkami se proplétáme do Jardin du Luxemmbourg (Lucemburské zahrady) ve kterých je osmiúhelníková fontána Medicejů na které si děti pouštějí plachetnice, které si tam je možné půjčit... ano, naši chlapy z toho měli obrovskou radost:) Kdyby jsme pátrali po starých pohlednicích Paříže, tak prý tohle místo by jsme na nich našli nejčastěji...Lucemburské zahrady jsou nejromantičtější park v Paříži s kaštanovými alejemi, galerií soch a anglickou zahradou. Kolem Panthéonu jsme se propletli až k Sorboně, což je nejstarší francouzká universita. Tady jsme si před universitou dali kávičku a přes Boulevard Saint-Germain pokračovali směrem k Place des Invalides, kde je pohřben Napoleon I.
...metrem jsme popojeli na Blanche a vystoupili přímo u Moulin Rouge. Ulicí Rue Lepic (v čísle 54 bydlel nějaký čas Vincent van Gogh u svého bratra) jsme se pomaličku dostávali k vrcholu Montmartru. Na vrcholu je nádherný kostel St-Pierre de Montmartre, který patří k nejstarším v Paříži a samozdřejmě bazilika Sacré-Coeur od které je nádherný výhled na Paříž. Po schodech seběhnout dolů na metro Anvers a alespoň na malou chvíli si odpočinout v hotelu:)
...dneska byla v Paříži "muzejní noc", kdy i do Louvru byl vstup zdarma, ale přiznám, že jsme nějak neměli odvahu se tam prát s turisty a francouzy dohromady. Zvolili jsme jiný cíl a tím byla Village de Bercy na stanici metra Cour Saint-Emilion, kde je u výstupu z metra napodobenina středověké vesničky... no napodobenina...je to jedna ulička, kde jsou čela baráků jakoby středověká a je to ulička plná restaurací. Těšili jsme se na místní pivovar, ale když jsme zjistili, že je to typická anglická restaurace, kde se podává "fish and chips", tak jsme si radši vybrali jinou...vybírali jsme pravda podle toho, kde francouzký jídelní lístek měli přeložený i do angličtiny:) Je to asi největší nedostatek francouzkých restaurací...vše psáno pouze ve francouštině... Trošku jsme pojedli - mě osobně moc chutnalo:) a trochu popili a vydali se směrem domů. Sobota večer a muzejní noc k tomu a i v 1hod ráno bylo metro narvané k prasknutí...

Žádné komentáře:

Okomentovat