pátek 15. května 2009

15.den

...konečně den našeho odletu:) V 4.45hod odjezd směr Praha Ruzyně a v 8.56hod konečně přistáváme v Paříži na letišti Charles de Gaulle... Naše první cesta směřuje směrem do Louvru a čeká nás první seznámení s pařížským metrem. Tras je tu teda doopravdy dost, ale při trošku bližším prozkoumání plánku metra se smiřujeme s tím, že určitě nezabloudíme:) Vystupujeme na stanici Palais-Royal Musée du Louvre a hned po výstupu z metra se ocitáme přímo před vchodem do Louvru. Naše cesta vede kolem Arc de Triomphe du Carrousel směrem k Jardins des Tuileries, které jsou ale bohužel zavřené a musíme je obejít po hlavní třídě až na Place de la Concorde (Náměstí Svornosti) v jehož středu stojí obelisk z Luxoru. Po Des Champs-Élysées se dostáváme ke Grand Palais a Petit Palais a pak stále po svých až k Arc de Triomphe (Vítězný oblouk), kde se donutíme vyjít 284 schodů až na vyhlídkovou plošinu, odkud je nádherný výhled na náměstí Place du Général-de- Gaulle, které má tvar hvězdy.
...odtud metrem na La Défense, kde se konečně ubytujeme v hotelu (kufry jsme s sebou doopravdy neměli:) )
...po krátkém odpočinku přemýšlíme co dál...večer plánujeme zajít na Montparnasse a pak na naši vytouženou projížďku na bruslích a tak jsme se rozhodli pro klasiku a vyrážíme směr Eiffelovka:) Vystupujeme na École militaire a ocitáme se přímo u královské vojenské akademie. Přes Champ-de-Mars, kde panuje naprosto neuvěřitelná pohoda se blížíme přímo k Eiffelovce... je to stavba naprosto neuvěřitelná a je jak magnet...nedá se na ní nedívat a neprohlížet si ji ze všech možných i nemožných úhlů...a přestože má člověk pocit, že ho přece Eiffelovka nemůže ničím překapit, tak si přijdete jak ve snu:) Nicméně se vydáváme dál a přes Pont d'Iéna jdeme na Trocadéro, kde máme v úmyslu znova fotit Eiffelku z druhé strany:) A pak rychle na hotel pro brusle a na Montparnasse...
...vyhlídka z Montparnassu je nezapomenutelný zážitek a poté co jsme viděli fronty u Eiffelovky se rozhodujeme, že radši než na Eiffelovku se ještě jednou podíváme sem a už i s foťákem. Dneska večer jsme byli bez...
...počasí se nám nakonec večer umoudřilo a my pár minut před 22hod nazouváme brusle a přidáme se mezi podobně postižené šílence:) Netuším kolik nás jelo a ještě zkusím dohledat, ale projet Paříž na kolečkových bruslích, kdy před Vámi policie na motorkách zastavuje dopravu na křižovatkách a z bočních ulic, aby jste bezpečně mohli projet, kdy s Vámi jedou policisté na kolečkových bruslích jako doprovod a vzadu Vaši bezpečnost hlídá policejní eskorta v autech je skutečně nezapomenutelný zážitek!!! Kolem ulic stojí lidé, kteří na Vás pokřikují, fotí Vás apod. Každý týden se trasa mění a jede se kolem různých památek jako např. Opéra Garnier, Saint-Michael... My jsme skončili po 1,5 hod jízdy u Eiffelovky a druhou kratší část už jsme nejeli. Ale i tak jsme odhadem najeli asi tak 15km:) Kdo by jste byl stejně postižení jako my, tak tady odkaz:)
...do hotelu jsme se dostali něco málo před 1hod ranní a přiznám se, že už jsem chvílema myslela, že nedojdu:) Tak trochu náročný den... nicméně nádherný!


2 komentáře:

  1. Nááádherná fotka!!

    Vítej doma, tvoje první povídání jsem zhltla, musel to být fakt úchvatný zážitek a těším se na další dny :-)

    Trošku jsi mě uklidnila s tím metrem, protože co mám o tom načteno a co jsem viděla plánky, tak jsem se toho trošičku bála.

    Tak piš, ať si počtu.

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherná fotka!Moc se mi líbil Tvůj popis cesty!
    Moc mi to připomnělo místa,kde jsem chodila. Hned bych do Paříže jela znovu!!!

    OdpovědětVymazat